středa 23. října 2013

Dýňová polévka se zázvorem a kokosovým mlékem


Neznám nic lepšího, co by zasytilo i zahřálo v tomhle chřipkovém období víc než dýňová polévka se zázvorem. A jestli na vás taky něco leze, tak rychle požádejte někoho milovaného(nebo aspoň trochu ochotného:), aby vám jí uvařili. Tahle dobrota vás určitě postaví na nohy! A jaké je vaše oblíbené jídlo na chřipku?

Potřebujeme:
cca 1kg dýně
2 cibule
2 česneky
1 lžička kari
1-2 lžičky strouhaného zázvoru
trochu chilli papričky
sůl a pepř
1 litr zeleninového vývaru
1 kelímek kokosového mléka
trochu oleje
Postup:
Protože nemám moc nervy dlabat syrovou dýni, tak si ji rozkrojim na pár větších kousků a dám na chvilku péct do trouby na pekáč. Dýně za chvilku změkne a snadněji ji vydlabete. Zatím si nakrájejte cibuli, kterou orestujeme na trošce oleje.
Poté co dýně v troubě trochu změkne, tak jí vydlabeme, semínka dáme stranou a restujeme jí ještě s cibulí. Pak přidáme kari, zázvor, chilli a česnek. Promícháme a po chvilce přidáme vývar. Vaříme asi 10 minut, po 10 minutách přidáme ještě 300 ml kokosového mléka(100ml si necháme na ozdobení) a vše rozmixujeme. Ochutíme popřípadě solí, pepřem a můžeme chvilku ještě nechat prohřát. Podáváme ozdobené kokosovým mlékem. Aby vám kokos. mléko trochu ztuhlo, tak ho dejte o lednice.
Jestli je na vás klasická dýňová polévka moc sladká, tak vyzkoušejte určitě tuhle okořeněnou variantu.







3 komentáře: